# 63 Cum sa te compari cu alti profesionisti

Ravnim adesea la “bunatatile” celor din jurul nostru. La fel se intampla si atunci cand ne comparam inteligenta, frumusetea, competentele cu alti oameni.
Ravnesti la a fii ceea ce sunt altii (asa numitul statut), la ceea ce fac altii (sigur activitatea lor profesionala este mai placuta si stimulanta decat a ta) si la ceea ce au (“bunatatile” care poate iti fac pofta: vreau masina ca X, vreau casa ca Y, etc).

Ceea ce este important de retinut este ca daca iti doresti o casa sau o pozitie precum a altor oameni, este posibil sa te simti frustrat pe moment, apoi sa mergi mai departe. Cand vine insa vorba despre competente, senzatiile percepute de oameni (auto-valorizare scazuta, respect si stima de sine scazute) se transforma in comportamente nesanatoase, chiar de auto-sabotaj. Acestea pe termen lung iti scad calitatea vietii, bucuria de a trai si performanta.

Cum bine citeam in Fratii Jderi:

Propriile ganduri sunt cei mai mari dusmani ai omului.

Comparam punctele forte (competentele) ale unui cunoscut cu ceea ce stim sa facem. Indiferent daca avem studii, practica sau interes real in acel domeniu, cand vedem pe cineva mai bun decat noi, vrem brusc si peste noapte sa fim ca el/ea. Uitam ceea ce suntem, stim si avem noi. E ca si cum ai compara pe cineva care face o friptura de vita delicioasa, cu cineva care stie sa faca marketing la cote inalte. Ambele activitati sunt importante si daca stii sa faci una foarte bine nu inseamna ca o practici foarte bine si pe cealalta.

sa facem foarte bine, care ne sunt punctele forte personale si regresam printr-o comparatie stupida.

Ne comparam uneori cu oameni care au ani buni de experienta intr-un domeniu, atunci cand noi doar ne gandim ca vrem sa-l practicam?! Si uitam de noi! Apoi, ne intrebam de ce suntem atat de agresivi si simtim nevoia sa demonstram constant valoarea noastra….

Evita comparatiile stupide fiind atenti:

@raportul de forte care se creeaza. Cineva ar putea sa vrea sa te impresioneze (si sa reusasca) dandu-se mare cu competentele si succesul extraordinar avut.
@ceea ce stii tu sa faci foarte bine. Aminteste-ti constant la ce excelezi, de rezultatele tale care iti umplu inima de fericire si ceea ce-ti porneste motoarele dimineata.
@a compara mere cu mere. Fii corect si foloseste aceeasi metoda de masurare atunci cand te compari.

Activitate pentru tine:
Ai nevoie de 3 minute, o foaie si un pix.

Te recunosti?
Cu cine te compari cel mai des?
Ce apreciezi la persoana aceea? Cum regasesti aceste atribute la tine?
Pastrezi in minte punctele tale forte cand te compari? Care sunt?

Spor si discernamant!

20111213-154306.jpg

This entry was posted in Cariera, management, Progres and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.