#62 CRED

“If you do not believe in yourself… chances are nobody else will.”

Fiecare om provine dintr-o familie si un context, un mix diferit de reguli de joc. Ma refer la tipare de comportament si la obiceiuri preluate de la un om la altul, de la o generatie la alta, care formeaza cultura unei familii sau a unei microsocietati. Este asemanator cu o organizatie care are propriile obiceiuri de a interactiona cu angajatii, de a-si asuma sau nu greseli, de a permite sau nu oamenilor de a fi creativi si responsabili, de a relationa si cu clientii si cu furnizorii cu respect, etc.

Cultura aceasta din familie adesea ne defineste ca oameni si provine in principal de la ceea ce vedem, preluam inconstient, reproducem in comportamentul nostru. Ne formam parerea proprie despre cum se comporta si reactioneaza ceilalti. Parerea noastra insa nu ne-o formam vazand mai multe optiuni si alegand-o pe cea potrivita noua, ci luam ce vedem initial in mediul nostru. Cu timpul, ne putem schimba parerea vazand oameni ce ne ofera alte optiuni, insa e necesar sa fim atenti la cele vechi, sa le inlocuim sau sa fim constienti de ele, mai ales atunci cand nu ne sunt favorabile.
Luam repere din mediu si le folosim in comportamentele noastre zilnice despre:

  A comunica situatii dificile (deschis / a le ascunde/ a le escalada, etc)
  Cum iti petreci timpul liber( a te relaxa, a fi mereu “busy bee”-omul mereu ocupat, a socializa sau a petrece timp singur)
  Ce parere ai despre tine
  Ce parere ai despre ceilalti
  Cum reactionezi sub presiune (urli, panichezi, esti calm/a)
  Cum te joci
  A fi punctual
  Curatenie
  Munca: cat si cum muncesti
  Ce parere ai despre bani
  Cum te imbraci
  Cum inveti
  Ce faci cand gresesti( recunosti, repari, ceri scuze / te faci ca ploua / sigur colegul tau a facut-o,e posibil sa-l fi si vazut!)
  Cum iubesti
  Ce spui celor pe care ii iubesti
  Ce faci pentru cei pe care ii iubesti
  Si multe altele

Odata ce am preluat din familie aceste obiceiuri de a gandi, simti si actiona, este foarte greu sa le detectam izolat sau sa le constientizam pe cele nesanatoase, care ne scad calitatea vietii, si sa lucram spre a le face sanatoase.

Parerile noastre cu privire la toate aspectele vietii sunt credinte, si cele mai importante pareri, de la care nu ne indepartam aproape niciodata intr-un anumit moment al vietii noastre sunt valorile proprii.

credinta
Poti invata in familie ca banii ii au doar cei norocosi si ca tu nu esti unul dintre ei.
Sau ca muncind disciplinat, creativ si consecvent poti ajunge unde iti doresti, cu satisfactia baneasca atasata.

Sunt doua credinte diferite care pot da sens unei vieti frumoase sau uneia presante si chinuitoare.

valoarea
Pentru mine este important sa existe veselie in viata mea. (valorizez veselia, bucuria si gasesc cai sa fie prezenta in viata mea). De asemenea pretuiesc munca facuta la calitate foarte buna (valorizez treaba bine facuta!). Nu-mi place cand oamenii fac lucrurile “cum o fi”. Veselia si calitatea sunt doua valori de baza pentru mine.

In timp schimband mediul in care iti desfasori viata sau calatorind mult, valorile si credintele noilor contexte se alatura sau le schimba pe cele avute deja, daca asta reprezinta o prioritate pentru tine. De asemenea, constientizand si uitandu-te detasat la comportamentul tau, ajungi sa progresezi si sa te bucuri de propria viata, sub alte aspecte.

Acestea, cunoasterea de sine si constientizarea comportamentelor, m-au atras cel mai mult in coaching si mi-a devenit profesie.
Este posibil sa traiesti toata viata cu credinta ca nu esti apreciat, ca nu valorezi prea mult si sa ajungi sus (sau nu) si sa vrei mereu mai mult si sa crezi ca alergand mereu si din ce in ce mai mult vei fi mandru/a si te vei simti bine in propria viata. Dar… Doar cunoscandu-te mai bine, analizand parerea despre tine, poti actiona in asa fel incat sa traiesti bine si sa te realizezi, observand fiecare pas de progres facut. Rezultatele? Cel putin satisfacatoare!

Vreo legatura cu organizatia in care lucrezi?

Aceste pareri despre tine, despre oameni, despre munca pe care o faci sunt determinante pentru relatiile tale de serviciu, pentru avansarea si recunoasterea carierei tale, pentru succesul tau in definitiv.

Ce sa faci?

Observa ce crezi despre elementele din viata ta, mai ales atunci cand simti ca situatia poate fi mai buna.
Aminteste-ti la cine ai vazut acel comportament?
Si ce intentionezi sa faci cu el?
Daca vrei sa-l schimbi, in ce vrei sa-l schimbi?

Greu de detectat uneori, poate d’asta exista coachi! Ai curaj, deci sa ceri indrumare pentru a ti gasi o relatie de lucru pentru succesul tau!

Spor si discernamant!

Lucreaza cu tine!

This entry was posted in Cariera and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.