#64 Delegarea sarcinilor prin abandon

Delegarea prin abandon am inteles-o prima data la mine.

Avantajul delegarii prin abandon: poti obtine de la oameni rezultate cu mult peste asteptari. In plus oamenii devin creativi si relaxati atunci cand isi indeplinesc sarcinile asa cum stiu ei mai bine.
Dezavantajul delegarii prin abandon: fiecare face treaba cum crede si la calitatea pe care o considera potrivita. Este posibil sa ai surprize in legatura cu rezultatele asteptate.

Sa presupunem urmatorul caz:
Vreau ca cineva sa ma ajute cu o prezentare la client. Sa presupunem ca am la dispozitie ajutorul oamenilor de vanzari si celor de la marketing si PR, din companie. Este proiectul meu, pentru realizarea caruia ma simt responsabila, si care este foarte important pentru mine.

Gasesc un om de marketing, coleg sau subaltern, explic ce vreau: o prezentare, pana cand, eventual mai ofer cateva detalii. Apoi astept ca implicatia si responsabilitatea celui catre care am delegat sa fie la acelasi nivel cu a mea, iar calitatea rezultatului pe masura.
Deci, astept rezultatul fara niciun alt efort sau grija, stand linistita ca importanta taskului este cunoscuta, iar la momentul potrivit rezultatul este livrat la calitatea asteptata.

Situatia este insa diferita. Se simte mai degraba tensiunea: pentru mine este foarte importanta prezentarea, pe cand persoana careia i-am delegat nu are niciun interes, motivatie directa in proiect. Cu atat mai mult cu cat relatia dintre noi este de egalitate si nu de pozitie superior-inferior (ceea ce implica adesea obligatia sau constrangerea).

Realitatea este ca si cealalata persoana are prioritati si daca nu am delegat corect, si daca nu am revenit cu remindere sau intrebari despre “cum merge” sau “unde suntem” sau “cu ce te pot ajuta sa finalizezi”, lucrul ramane nefacut.

Asadar pot sa microcontrolez sarcina, avand o abordare parentala, prea implicata si dependenta sau pot sa abandonez pe mainile celui care face treaba totul apoi sa spun stii, nu ai facut la timp, nu ai facut cum trebuia (cum ma asteptam eu sa rezulte).

Solutia delegarii prin abandon a sarcinilor:

Delegarea cea mai buna este cea care functioneaza la tine cel mai bine. Daca ai gasit o metoda potrivita tie de delegare, cauta sa fii constient de modalitatea in care o faci si sa faci mici ajustari la ceea ce poate fi imbunatatit. Repet, mentine-ti stilul atunci cand da roade!

Daca simti ca o delegare mai buna este potrivita pentru tine, ai mai jos 5 pasi simpli cu care poti incepe sa pasesti inainte, catre munca in echipa asa cum te astepti sa se intample.

5 pasi esentiali atunci cand delegi

Acum urmeaza ceea ce am invatat pentru a creste sansele de reusita ale delegarii mele? (mai ales intr-un cadru in care nu exista ierarhii, cresteri sau scaderi de salariu, recunoastere sau dezaprobarea actiunilor).

Pasul 1. Inainte de delegare, clarifica-ti indicatorii de calitate (rezultatul concret pe care vrei sa-l obtii);
Pasul 2. Noteaza si cazi de acord asupra indicatorilor de rezultat sau a rezultatului specific cu cel caruia ii delegi;
Pasul 3. Verifica daca esti pe aceeasi pagina cu cel caruia ii delegi. Lasa-l sa faca un scurt rezumat pe punte cheie;
Pasul 4. Cazi de acord asupra ajutorului pe care sa il aduci pe parcurs;
Pasul 5. Cazi de acord asupra verificarilor de status.

Tine aproape pentru mai multi pasi catre delegarea auto-sustenabila.

This entry was posted in management, Progres and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.