#65 When Managing Complexity, Less is More

Anul trecut HBR lansase un articol pe blog despre cum administrarea unui sistem complex se face cel mai eficace (cat mai aproape de rezultatele asteptate) prin sarcini minimaliste si simplificate.

Acesta considera ca exista 5 activitati de baza pe care un manager la nivel de conducere inalta (CEO) le sustine atunci cand da rezultatele asteptate.

(1) portfolio management (deciding which businesses should be part of the group);
(2) performance management (setting ambitious goals and holding business managers accountable for achieving them);
(3) capital allocation (making investments in the businesses where they can produce the greatest returns);
(4) executive talent management (making sure that the best people are working the mission-critical jobs); and
(5) synergy capture (for very large opportunities that cross the businesses).

Coaching4managers sustine aceasta perspectiva pe o arie extinsa. Managerul la orice nivel ierarhic care isi disciplineaza actiunile poate obtine cu acelasi efort rezultate semnificativ ridicate, folosind aceste 5 abordari de activitati.

Concret: (1)deciziile strategice din cariera ta, legate de compania in care lucrezi: in ce proiect sa te implici, cat vrei sa participi, la ce nivel ierarhic alegi sa lucrezi in el, cand spui pas unui proiect, job, provocare, risc, plafonare? Toatea aceste alegeri au un impact major pe termen lung in viata ta. Este identic cu situatia in care alegi sa alaturi sau sa inlaturi o afacere noua celorlalte avute sau un produs, sau o linie de produse. Aceste decizii de afaceri pot fi o investitie strategica fructuasa sau nu, precum alegerea unui proiect sau altul pentru cariera ta.

Astfel,a observa atent impactul fiecarei decizii majore din carierea ta. In loc sa faci parte din multime, cariera ta este personalizata stilului tau de lucru si dorintelor tale de dezvoltare.

Concret: (2) gestionarea propriilor performante este un aspect important pentru fiecare manager. Aceasta inseamna a stabili ceea ce iti doresti pentru tine in cariera sau ca dezvoltare personala si profesionala (comportamente precum: o delegare mai eficace, gestionarea anumitor tipuri de conflict, promovarea pozitiva a propriilor idei). Obiective specifice si masurabile, stabilite pe termen mediu, iti dau o directie si te ajuta la a stabili care sunt activitatile critice din zilele tale lucratoare.
Atentie: “Un pachet” standard de dezvoltare sau un “pachet la moda”, poate sa nu se potriveasca cu dorintele tale de progres sau cu marcarea dezvoltarii pe punctele tale forte.

Concret: (3) Gestiunea banilor proprii si mai ales cei ai companiei este vitala. Clarificarea notiunilor de investitie (bani cheltuiti care in scurt timp sau pe termen mediu iti aduc alti bani, sau avantaje clare,materiale) versus cheltuiala (bani care se platesc pentru confort, care nu au impact asupra afacerii sau dezvoltarii personale ulterioare). Alege sa faci investii in tine ca si in afacerea pe care o coduci sau departamentul pe care il conduci. Simte-te aliat cu finantele tale si rezultatele apar.

Concret: (4) Oameni cheie pe posturi cheie. Chiar daca nu esti intr-un post de top management, te poti inconjura cu oameni talentati si pasionati de ceea ce fac, astfel pusi in locul potrivit sunt adevarate resurse pentru tine. Top managerii, leaderii comaniilor TREBUIE sa aiba oameni puternici si competenti in posturi cheie, daca vor sa faciliteze progresul si competitivitatea angajatilor, produselor si serviciilor oferite.

Concret: (5) Intelesul preluat este ca uneori apar oportunitati si oameni care alaturi de tine fac proiectele spectaculoase. Cateva resurse complementare pe care le alaturam in mod strategic, fac atat cariera cat si afacerea sa treaca la un nivel superior. Parteneriatele strategice, investitiile strategice, aranjamentele mutual avantajoase, precum: un furnizor cu aceiasi clienti ca tine, extraservicii pentru clientii tai, oferite de un partener care iti garanteaza calitate, cercetarea nevoilor specifice clientilor tai si investitia tehnologica pentru a urmari indeplinirea acestor nevoi.

Esenta articolului sta in urmatoarea fraza: “Select the handful of critical leverage points that will have the biggest impact on success and relentlessly focus on doing them better — without getting distracted by anything else.”

Astfel, ia un pix si o foaie:

*Selecteaza activitatile de care esti sigur ca sunt absolut critice pentru planul tau de cariera sau de afaceri si elimina in rest tot ceea ce poate fi facut de altcineva sau deloc.
*Abtine-te sa iei munca subalternilor sau a sefilor tai fara justificari semnificative in termen lung pentru tine. Nici afacera nici cariera ta nu au de castigat daca te simti coplesit de complexitate. Cateva activitati fac de cele mai multe ori diferenta in rezultate.
*Scrie top 10 activitati din luna asta vitale pentru evolutia ta.(“unless they are absolutely critical for achieving strategic goals, they need to be questioned or eliminated”).

Spor si discernamant!

This entry was posted in Cariera, leadership, pix si agenda. Bookmark the permalink.

Comments are closed.